4

Focused Ultrasound therapie voor ruggenmerg laesies

Blijvende invaliditeit bij mensen met MS is voornamelijk te wijten aan chronische laesies in het ruggenmerg. Focused Ultrasounds (FUS) is een nieuwe innovatieve neurostimulatie en modulatie technologie voor de behandeling van hersenziekten. De eerste FUS-toepassingen waren gebaseerd op weefselablatie in de hersenen met behulp van hoge intensiteit FUS (bijv. Essentiële tremor bij Parkinson of hersentumoren). FUS heeft daarbij in diermodellen van hersenbeschadiging (ontsteking, demyelinisatie, ischemie, trauma) al aangetoond om neuronale zenuw activiteit en hersencellen te moduleren wat bescherming en herstel van het centrale zenuwstelsel (CZS) bevordert.  

De onderzoekers van Stanford University willen in dit onderzoeksvoorstel het gebruik van de FUS-neurostimulatie in een MS-diermodel (EAE) testen voor het bevorderen van CZS-herstel na MS-achtige laesieschade.  Daarbij willen ze onderzoeken of FUS effect heeft op het verbeteren van remyelinisatie en het bevorderen van neuroprotectie door de modulatie van beschermende celtypen.

Een methode om neuroherstel in het centrale zenuwstelsel (CZS) mogelijk te maken is er heden ten dage nog niet. In het verleden zijn verschillende technieken getest, zoals elektrische, magnetische of lichtstimulatie. Dergelijke benaderingen hebben echter geen significante voordelen opgeleverd vanwege de lage penetratie van de schedel (ze bereiken alleen oppervlakkige neuronen in de hersenen) en de slechte resolutie.  

image-01-children

Een niet invasieve neuromodulatie techniek dat functioneel herstel van het zenuwstelsel bevordert, is een grote ‘unmet clinical need’, en in potentie zeer betekenisvol voor een grote groep mensen met gevorderde MS waarbij vooralsnog onherstelbare hersen- en zenuwschade aanwezig is. FUS-stimulatie kan een innovatieve benadering zijn die momenteel nergens ter wereld wordt toegepast in MS en een belangrijke stap in de ontwikkeling van regeneratieve behandelmethoden in (progressieve) MS.

Project Overzicht